1. Hem
  2. Aktuellt
  3. Vinnarplaketten som visar vår världsklass

Vinnarplaketten som visar vår världsklass

Tidigare i år vann Hemlingborg kategorin samhällsfastigheter i Årets Bygge 2024. Nu har vinsten uppmärksammats med en plakettceremoni i vår prisbelönta träbyggnad.

En sympatisk vision

På en vägg i foajén sitter nu en plakett som firar vinsten. Hemlingborg vann tack vare en sympatisk vision och ett unikt överskridande av generationsgränser.

Idén om att bygga en fastighet som kunde nyttjas av flera olika sektorer uppstod under ett studiebesök med kommundirektörens ledningsgrupp i Annedal. Där byggdes ett kvarter som innehöll förskola, grundskola och ett äldreboende. Byggnaderna satt inte ihop men delade innergård. Vi bestämde då att detta kan vi göra ännu bättre, vilket vi också gjorde. Vi byggde Sveriges största träbyggnad, berättar Gavlefastigheters VD Per-Arne Vahlund.

Per-Arne Vahlund, VD på Gavlefastigheter.

Något utöver det vanliga

Bo Rickegård som är projektsamordnare på Gavlefastigheter har varit projektägare och ombud för entreprenaden i projektet. Han fick äran att skruva upp plaketten.

Det har varit fantastiskt roligt att jobba med Hemlingborg, ett projekt där alla arbetat åt samma håll för att skapa en utmärkt slutprodukt både för verksamheten och för den framtida driften av huset. Priset visar att vi tillsammans gjort något utöver det vanliga, och det utifrån ett Sverigeperspektiv. Det känns väldigt tillfredställande för alla oss inblandade, säger Bo Rickegård.

Plaketten.
Ingunn Opheim som är enhetschef för Gavlefastigheters byggenhet hängde upp en tavla med juryns motivering för vinsten.
Ingunn Opheim och Bo Rickegård.

Motivering till vinsten

”I hård konkurrens drog en sympatisk vision det längsta strået. Projektet har i praktiken omsatt vad de flesta av oss bara pratar om – att skapa en gränsöverskridande plats för både gammal och ung. Och när även samverkansformens styrka låter entreprenören byta till mer hållbart material, ja då står både vi och gävleborna som vinnare 2024. Vinnare i kategorin samhällsfastigheter är Hemlingborg.”