Vårens återkommande gäster – måsarna är tillbaka

Måsarnas häckningssäsong är igång, och det märks ibland tydligt på våra tak. Det är inte alltid lika uppskattat, men en naturlig del av stadslivet.

Fredade fåglar

Mellan 1 april och 31 juli pågår måsarnas häckningstid. Under den perioden är det inte tillåtet att röra måsarnas bon eller ägg, eller på annat sätt störa fåglarna.

Från att äggen läggs tills ungarna kan flyga och lämna boet tar det ungefär två och en halv månad.

Varför väljer måsarna våra tak?

Måsar trivs på hustak som liknar deras naturliga häckningsplatser – kala klippor. I staden finns dessutom gott om mat och färre rovdjur, vilket gör att de gärna flyttar hit.

Så arbetar vi förebyggande

Vi har testat flera typer av fågelskrämmor och fortsätter att prova nya. Måsarna är smarta och vänjer sig snabbt vid hot, därför fungerar de bara en kort tid. Det bidrar till utmaningen i att förhindra måsarna att bygga bon på våra tak.

Du kan också hjälpa till genom att inte lämna matrester ute, eftersom det riskerar att locka fåglarna närmare byggnaderna.

Måsar skyddar sina ungar

Måsar kan upplevas som skrämmande när de skyddar sina ungar genom exempelvis störtdykningar, särskilt om boet är nära entréer eller uteplatser. De vill inte skada någon – bara försvara sin familj.

När ska du göra en felanmälan?

Om måsarna orsakar stora störningar i verksamheten, till exempel om personal eller barn känner sig otrygga eller om miljön påverkas negativt, kan det finnas skäl att agera.

I så fall gör personal i verksamheten en felanmälan, så gör vi en bedömning tillsammans med sakkunniga.
Gör en felanmälan här

Observera att det inte räcker att fåglarna bara finns på taket – påverkan måste vara tydlig för att en åtgärd ska bli aktuell.

Tillsammans skapar vi trygghet

Vi har full förståelse för att måsarna kan upplevas som störande. Under perioden som måsarna skyddar sina ungar kan tillfälliga lösningar användas för att känna trygghet på gården, till exempel använda andra entréer.

Med respekt och tålamod kan vi minska oron och skapa en trygg miljö – för både människor och fåglar.