1. Hem
  2. Aktuellt
  3. Nybörjarkurs i cykling

Nybörjarkurs i cykling

4 nov 2022

Tillsammans med Gävle kommun och Studiefrämjandet håller vår fordonsavdelning nu en kurs i cykling för de som aldrig cyklat förr eller cyklat lite grann. Kursen är för anställda inom Gävle kommun.

Hiwa Kasem, instruktör från Studiefrämjandet.

Det är en mulen novembermorgon utanför Gavle Drift & Services lokaler. Just denna morgon är det fyra glada kursdeltagare klädda i varma kläder och cykelhjälmar som tar sig fram mellan koner på mindre övningscyklar. Utbildningen sker under trygg handledning av instruktörer från Studiefrämjandet.

Fossilfritt Gävle kommun 2025

Kursen riktar sig till personer som jobbar inom Gävle kommun som aldrig cyklat tidigare eller cyklat lite grann och vill bli bättre. Syftet är att anställda ska nå ut till ett bredare geografiskt område utan bil. Det är också ett steg på vägen i vårt arbete mot ett fossilfritt Gävle kommun 2025.

Ett socialt sammanhang

Men det handlar inte enbart om att kunna cykla i tjänst, utan också att cykla mer på fritiden och få ett ökat självförtroende av att kunna ta sig fram på egen hand. Therese Eriksson som är fordonssamordnare på Gavle Drift & Service har varit med och samordnat utbildningen och hon ser att kursen även bidrar till ett socialt sammanhang.

– Människorna som träffas här gör det av samma anledning och det skapar gemenskap och samhörighet. En deltagare sa glatt till mig ”nu kan jag cykla med barnen i sommar!” berättar Therese.

2016 tog Gavle Drift & Service över ansvaret för Gävle kommuns fordonsflotta och sedan 2021 innehåller uppdraget även cyklar.