1. Hem
  2. Aktuellt
  3. Lokal kompost ger växtkraft

Lokal kompost ger växtkraft

16 jan 2023

Gavle Drift & Service tar hand om stora mängder löv, grenar och annat trädgårdsavfall när skötseln av Gavlefastigheters gårdar utförs. I stället för att gå till spillo ska avfallet nu bli till jord i vår nya kompost.

Engagerade medarbetare

Fram tills nyligen har trädgårdsavfallet lämnats på tippen, innan några inspirerade kollegor föreslog något som kommer att göra gott både miljömässigt och ekonomiskt.

– Några medarbetare kom till mig och sa att de ville ha en kompost. Självklart ska vi ha det svarade jag då, berättar Victoria Almqvist som är driftsamordnare på avdelningen Mark & Utemiljö.

Från avfall till användbar jord

När det är barmark tar vi reda på löv, ogräs, grenar och andra nedbrytbara rester runt fastigheterna vi sköter om.

Allt som samlas in läggs ihop i stora högar vid vår plantförvaring på Kungsbäck. Där ska högarna vändas tills det slutligen blir jord. Hela processen från trädgårdsavfall till färdig jord tar cirka tre år. Ju fler gånger komposten vänds, desto fortare går det.

Exakt hur mycket jord det blir av varje hög får vi se när den första är klar.

Återbruk i ett kretslopp

I stället för att köpa in jord på säck kan vi alltså i framtiden använda vår helt egentillverkade jord i våra planteringar. Det som börjar som avfall på exempelvis en skolgård skulle kunna återvända till samma skolgård som jordförbättring i en buske. På så vis slipper vi långa transporter av jord och som en bonus blir det också billigare.

Jorden kommer att bestå av mer mull som är fulladdad med näring. Näringen frigörs långsamt på ett sätt som växterna lätt tar åt sig. Det ger också mat till maskar, gråsuggor och andra småkryp som blandar om jorden ordentligt och förbättrar syrgasutbytet i marken med hjälp av sina gångar, något som växterna behöver.

– Det här är bland det bästa man kan få till sina växter. Det är som en guldgruva! avslutar Victoria.