Konserthus

Gävle Konserthus med naturen som inspiration

På en tomt rik på historia, mitt i naturens egen symfoni tonsatt av Gavleåns forsar, står Gävle Konserthus. Med sitt ikoniska djupblå klinker och runda form är det svårt att missa byggnaden som förgyller kulturlivet i vår stad.

En anrik tomt

Från början stod Rettigska barnhemmet på tomten. Barnhemmet invigdes år 1881 och bestod av en byggnad i sten med ett högt torn, med plats för 30 barn.
Barnhemmet revs så småningom för att göra plats för Strömbadet. Badhuset stod klart år 1960 och här avnjöt Gävleborna bad i 35 år innan det byggdes om till Gävles nya konserthus. Många har nog lärt sig simma i Strömbadets barnpool, som idag är en del av ett personalrum.

Kärt barn har många namn

Konserthuset, med sina två stora burspråk och vacker utsikt mot Gavleån och Stadsträdgården, är ritat av arkitekt Bo Karlberg.
Byggnadens runda form väcker känslor. I folkmun kallas den skämtsamt för både ”Konservburken” och ”Konservhuset”.

Fakta om fastigheten

  • Objektsnummer:
    123530
  • Fastighetsbeteckning:
    Villastaden 5:4
  • Adress:
    Kungsbäcksvägen 22
  • Stadsdel:
    Centrum
  • Verksamhet:
    Kultur och fritid
  • Verksamhetens webbplats