Gasklockorna

Gasklockorna – en symbol för Gävle

Från tung industriell verksamhet på 1800-talet till en levande plats fylld med kultur och liv. Gasklockorna som blivit en symbol för vår stad har i modern tid förvandlats till ett centrum för storslagna kulturupplevelser.

Gasklockornas industriella historia

Från början var gasklockorna ett gasverk, uppförda 1893 efter ritningar av Ferdinand Broberg, en av tidens mest framstående arkitekter.

Här tillverkades lysgas till stadens alla gaslyktor och gaslampor fram till 1910. Nu tog det nya elljuset över och man började i stället tillverka värmegas till industrierna och hemmen. De runda byggnaderna var från början så kallade omslutningsbyggnader. Själva gasklockorna, en rund plåtbehållare för lagring av färdig gas, fanns inuti dem.

Fram till 50-talet stod det oftast en gasspis i köket hos Gävleborna, men med stadssaneringarna blev elspisar vanligare. Runt 1950-talet minskade efterfrågan och i oktober 1966 levererades den sista gasen från Gasklockorna.

En plats som sjuder av liv och kultur

På 1980-talet återupptäckte Folkteatern området och förvandlingen påbörjades. Marken är idag sanerad och området har helt bytt inriktning. Här arrangeras teaterföreställningar, festivaler, TV-inspelningar, konserter och mässor. Många känner igen Gasklockorna som inspelningsplatsen för kända TV-program som Sveriges Mästerkock, Antikrundan och Idol.

Fakta om fastigheten

 • Objektsnummer:
  123540
 • Fastighetsbeteckning:
  Brynäs 28:1
 • Adress:
  Atlasgatan 3
 • Stadsdel:
  Brynäs
 • Verksamhet:
  Kultur och fritid
 • Verksamhetens webbplats