Asfalterad skolgård, sopning med maskin och två personer som arbetar med att blåsa ihop gruset.

Sandupptagning på skolor och förskolor

24mar

Ett vårtecken i sikte - sandupptagning på gång! Sanden som har använts för halkbekämpning under vintern sopas upp. Om vädret tillåter börjar sandupptagningen vecka 13.

Arbetet med sandupptagning är mycket väderberoende och kan startas och utföras först när det är plusgrader dygnet runt. Planen är att börja med grovsopning vecka 13. Grovsopning innebär att sand tas upp på asfalterade och stenbelagda ytor, främst med maskinsopning.

Senare kommer finsopningen då allt sand tas upp även från gräsytor med mera. Om vädret tillåter är planen att finsopa på så många skolgårdar som möjligt under påsklovet.

När sopas gården?

Innan arbetet startar tar personal från Gavle Drift & Service eller annan entreprenör kontakt med verksamheten på skolan eller förskolan för att informera om att sandupptagning kommer att ske.

Sandupptagningen kan bara göras när det är plusgrader dygnet runt. Även om solen visar sig dagtid kan det fortfarande vara minusgrader och halka på kvällar och nätter. Arbetet är mycket väderberoende, så fördröjningar kan ske beroende på om kyla och snöfall dröjer sig kvar.

Så går arbetet med finsopning till

Först blötläggs asfalten för att motverka spridningen av dammpartiklar och därefter sopas sanden upp. Sedan används en maskin med sugfunktion som tar upp det sista dammet och sanden.

Beräknat klart till 15 maj

Sandupptagningen är ett omfattande arbete. Planen är att arbetet vid alla våra fastigheter ska vara klart den 15 maj. Om sandupptagning inte skett hos er efter den 15 maj vänligen kontakta oss genom att skicka in en felanmälan. Länk till Felanmälan

Välkommen att kontakta oss om du har funderingar över sandupptagningen.

Sidan uppdaterades senast 24 mars 2023