Ett öppet och omtyckt Rådhus

22apr

Gavlefastigheters styrelse reder ut missuppfattningarna kring Rådhusets framtid i en debattartikel.

Ett öppet och omtyckt Rådhus, ett hus med liv och rörelse för de vanliga Gävleborna. Så ser den politiska visionen ut för Rådhuset, och det är det arbetet som just nu pågår.

Gavlefastigheter, som är kommunens fastighetsbolag, har i uppdrag att genomföra detta arbete. Hur har man då gått tillväga?

Först gick frågan till de kommunala verksamheterna. Biblioteket, näringslivsavdelningen, turistbyrån med flera. Men ingen tyckte att huset var lämpligt för dem.

Ett förslag/koncept togs då fram för att bjuda in privata aktörer. Där var intresset större, och arbetet har fördjupats för att hitta verksamheter som på bästa sätt kan passa in i Rådhuset.

Gävleborna bryr sig om sitt Rådhus. Många vill att huset ska komma Gävleborna till del och det är positivt att många engagerar sig i Rådhusets framtid. Vi är många som deltar i arbetet som har blivit kontaktade på olika sätt. Men i debatten förekommer också en del missuppfattningar som vi tycker att det är viktigt att rätta till.

  • Det är ingen lyxrestaurang som planeras. Det är en restaurang för medborgarna, med lunch och middag, trivsel och god mat. Den tillhörande festvåningen ska kunna hyras av Gävleborna för fester, bröllop etc. Vidare planeras ett kafé för att också tilltala dem som vill äta något enklare eller bara ta en kopp kaffe.
  • Det har påståtts att Rådhusets arkitektur och utformning skulle förstöras. Tvärt om, målet med hela arbetet är att bevara och lyfta fram Rådhusets vackra 1700-talsmiljö. Ta bort de trista kontorslokaler från 1970-talet som nu finns i huset. Återställa det som är möjligt av inredning och utsmyckning. I planerna för Rådhuset finns också att Gävles historia, människor och konst ska synliggöras.
  • Det har talats om att en restaurang skulle kosta 35 miljoner kr för skattebetalarna. Dessa siffror är tidiga uppskattningar som gäller Rådhuset som helhet, handikappanpassning, ventilation, fuktsanering av källaren, och inte minst, återställningen från de nuvarande kontorslokalerna. Det är också viktigt att komma ihåg att om en privat aktör skulle hyra hela eller delar av Rådhuset kommer renoveringskostnaderna att läggas på hyran.

Vi är många som känner ett stort engagemang för Rådhuset och den vilja som finns att öppna upp detta vackra och omtyckta hus mitt i staden. Arbetet har tagit tid, idéer förändras och omprövas. Med den nuvarande konceptidén har det varit viktigt att få in en solid och uthållig hyresgäst för att inte tvingas till nya förändringar inom några år. Därför hoppas vi mycket på de diskussioner som nu pågår med en mycket välkänd och seriös aktör, som vi är övertygade om skulle bidra med något väldigt spännande för Gävle. Om dessa diskussioner sedan inte går i lås eller om det förslag vi erbjuds inte motsvarar våra höga krav på tillgänglighet, bevarande av arkitektoniska värden, ekonomi med mera kommer en översyn av konceptidén att inledas. Vi hoppas att kunna berätta mer inom kort, men eftersom Rådhuset är en så betydelsefull byggnad för Gävle är det viktigare att det här arbetet görs rätt än att det går fort.

 

Styrelsen för Gavlefastigheter:

Ann Lidman (S)
Mauritz Glaumann (MP)
Max Hebert (V)
Curt Nygren (S)
Maud Lundh (M)
Mattias Ane (M)
Lennart Sjögren (KD)
Per Olof Skalk (S)
Rigmor Westlund (S)
Jan Nordlöf (MP)
Tommy Björkman (M)
Pälla Elfström (FP)

Sidan uppdaterades senast 22 april 2014