Nyinvigning av Brynäsvallen

01dec

Lördagen den 29 november 2014 nyinvigdes Brynäsvallen med hockey och konståkning.

Dåligt vinterväder har tidigare satt stopp för många planerade hockeyträningar för ungdomar och skolelevers åkning på Brynäsvallen. Nu har Gavlefastigheter byggt in isrinken med väggar och tak så träningarna kan bli regelbundna och säsongen längre. Byggnationen kostade totalt 15 miljoner kronor.

– Hockeyn är stor i Gävle och i snitt tränar eller tävlar närmare hundra barn och ungdomar per dag på Brynäsvallen. Inbyggnaden gör att möjligheterna ökar, säger Christian Ödgren, byggprojektledare på Gavlefastigheter.


Hallen används bland annat av Gävle Konståkningsklubb, GKK, och Brynäs IF. Under lördagen spelades flera hockeymatcher och GKK hade uppvisning. Båda klubbarna fick sedan gemensamt klippa invigningsbandet.

En procent av byggprojektets kostnader används till konst. Konstverket på Brynäsvallen blev aluminiumbokstäver där den sista bokstaven halkat ner och blivit till en ordvits. Såhär beskriver konstnären Magnus Thierfelder sitt verk:

Verket har sitt ursprung i ett minne från tonåren då jag bodde i Olofström där det lokala hockeylaget var en stor grej. Jag hade själv annat i tankarna, men ishallen var ändå en plats man hamnade på rätt ofta. En detalj som märkligt nog höll sig kvar i minnet var just ett litet "fel" eller en väldigt vacker "twist". Ett L hade ramlat ner från ISHALL och blev då så klart en antydan till att isen var hal vilket ju stämmer rätt bra.

För Brynäsvallens ishall har jag velat göra precis det där - att sätta skruv på både tanke och läsning. Att låta "L:et" halka lite och antyda sakens natur på ett rimligt men samtidigt lite absurt och humoristiskt sätt.

Istället för att skapa en slogan för byggnaden har jag velat skapa ett lekfullt förhållande mellan språk och bild, ett tillstånd där skillnaden mellan bokstav och teckning löses upp. Istället uppstår en språklig och visuell glidning, ett medvetet fel, som i sin tur öppnar upp för parallella läsningar och betydelser. En ord- och bildlek som i sin enkelhet skruvar till hur man läser hela byggnaden.

Sidan uppdaterades senast 2 december 2014