Hemlingborg: Det unika samverkansprojektet

04dec

Idrottshall, äldreboende, förskola och skola på ett och samma ställe. Det är vad Gavlefastigheter, Byggpartner, Gavlegårdarna och Gävle kommun ska sammankoppla i Gävles nya stadsdel Hemlingborg.

Den fjärde december skedde en intern och pandemisäker invigning av det pågående bygget som ska komma att bli Hemlingborg. Eftersom alla inblandade aktörer är väldigt noga med att följa restriktioner och riktlinjer blev det inte den stora invigning som det var tänkt. Istället var det bara ett fåtal personer från Byggpartner, Gavlefastigheter, Gavlegårdarna och Gävle kommun som var på plats.

Arbetet är i full gång och den första verksamheten beräknas kunna flytta in årsskiftet 21/22.

-  Just nu jobbas det med plattorna för byggnaden. Innan har man bland annat etablerat, gjort iordning bodar och verkstäder, grävt ner dagvatten och dränering, berättar Gavlefastigheters byggchef Emma Björkenstam.

Vad är det som är så speciellt med här bygget?

- Det är samverkan hela vägen. Mellan de kommunala bolagen som sköter utbildning, äldreboenden och skola men även samverkan entreprenadsmässigt. Vi jobbar tajt med byggpartner för att hitta bästa lösningarna på allt. Även senare kommer det att vara samverkan i drift mellan verksamheterna.

Alla parter har en viktig del

Krister Olsson, som är projektledare och representerar Gavlegårdarna är nöjd med hur projektet har fortlöpt.

- Det har flutit på riktigt bra mellan alla. Den här unika blandningen mellan skola, förskola, idrott och vårdboenden är ett typ av projekt vi har letat efter länge. Så det är väldigt spännande, säger han.

Också på plats från en bit ifrån är Anna Åkerbris, som är boendeplanerare på Gävle kommun.

- Det har varit väldigt intressant, givande och spännande att vara med om ett sådant här projekt. Jag tror att vi är först i Sverige med den här kombinationen av verksamheter i ett område och förhoppningsvis blir det många möten mellan generationer. Vi hoppas att våra äldre kan få mycket energi av all aktivitet som kommer att pågå, säger hon.

Ett symboliskt spadtag ägde rum och du kommer att kunna följa det fortsatta arbetet med Hemlingborg via nyhetsuppdateringar här på vår hemsida. 

Med vänliga hälsingar,
Gavlefastigheter

Sidan uppdaterades senast 15 december 2020